Har du styr på biltypen?

03/03/2019
Posted by: admin

Det kan efterhånden være meget forvirrende at vælge en bil. Det kan være vanskeligt, at hitterundt i biljunglen, særligt når producenterne ikke bare opfinder nye biltyper, men kalder dem noget forskelligt.

En sedan, limousine og stationcar er eksempelvis den samme biltype, den ene bare med et større bagagerum. Nedenfor har vi samlet en bilguide for de mest populære og almindelige biltyper, og kort beskrevet deres funktioner. Hensigten med guiden er, at gøre det hele lidt mere overskueligt for dig, så du kan få et overblik, som forhåbentlig vil gøre dit næste bilkøb en smule mere overskueligt. Hvis du stadig føler, at du har behov for yderligere information, så hjælper vi gerne med at finde din næste drømmebil. Det eneste du skal gøre er, at møde op hos Tønder Auto. Vores professionelle og venlige personale er altid klar til en uforpligtende snak og en kop kaffe.

Du kan finde følgende biltyper:

Cabriolet

Den særdeles velkendte Cabriolet har en speciel tagkonstruktion, som muliggør det at kunne køre uden tag. Cabrioleten har enten en indtrækbar hardtop eller en blød foldetop som foldes ned i baggagerummet. Denne biltype er også kendetegnet ved det engelske udtryk ”convertible”.

Hatchback

Eksempler på 4-dørs hatchbacks: VW Golf, Ford Focus,
Eksempler på 2-dørs hatchbacks: Volkswagen Polo GTI, MINI Cooper
Der finds ikke et dansk pendent til ordet hatchback. Denne type bil har fået navnet på grund af den meget praktiske bagklap, som åbner hele bagsiden af bilen fra kofanger til taget. Bagklappen gøre det nemmere at læsse store og vanskellige bagage, som ellers på grund af størrelse og bagagens dimensioner ikke vil passe ind i en klassisk bagagerum. Bagklappen giver endvidere muligheder for, at opnå adgang til bilens interiør, hvorfor en hatchback bliver enten beskrevet som en 3- eller 5-dørs bil. En hatchback er bygget så den passer til alle dagligdagens scenarier, såsom shopping, motorvejskørsel, arbejde/skole kørsel mm. Der er utallige muligheder indenfor hatchbacks, de bedste er rummelige, økonomisk, komfortable og sjov at køre. Biltypen er ideel til små familier, til alle dem der søger en god billigbil.

Sedan

Bemærk at Sedan har masser af undertyper.

En sedan er væsentlig anderledes end en hatchback i udseende. De fleste køber mener, at denne type bil er mere stilrent. Bagagerummet i en sedan er mindre praktisk end bagagerummet i en hatchback, men en sedan er oftest mindre støjende og mere robust, hvilket kan gøre bilen mere præcis og sjovere at køre. Der er ingen direkte adgang til bilens interiør fra bagagerummet. De større sedan modeller har mere komfortable bagsæder og bilen vil typisk være udstyret med den seneste teknologi. En fræk, lille teknisk detalje er, at den er bygget om en 3-boks konfiguration som hver især anvendes til motoren, passageren og lasten. Denne biltype er idealt for familier, køre entusiaster, og komfortsøgende. Bemærk at Sedan har masser af undertyper. 

Minibus

Eksempler på minibussen: VW Shuttle, Opel Vivaro, Fiat Ducato,

Er du ude efter en bil som kan rumme hele familien, så lever minibussen op til sit navn. I ”bussen” er der typisk 8 sæder, og de almindelige døre er her byttet ud med skydedøre.

Pickup

Eksempler: Nissan Navara, Toyata Hilux, Ford Ranger

Selvom vi danskere godt kan lide de engelske udtryk, så passer det danske faktisk bedre på den bil. Ladvogn er nemlig det danske udtryk om bilen. Dét beskriver det perfekt, for det særlige ved denne bil er dets lad bagi. Den er baseret på en offroader og SUV’en. Pickuppen kan have bagsæder. Ladet er typisk åbent – men nogle har en hardtop til at lukke af.

Kassevogn

Eksempler: på forskellige kassevogne: Peugeot Boxer, Ford Transit, VW Transporter

Kassevognen hører til kategorien ”varevogn”, og har et lukket design. En kassevogn har et stort lastrum bagi, som er adskilt fra fører- og passager- sæden. Kassevognen findes i mange forskellige størrelser.

SUV

Eksempler på bilen: BMX x1, BMW x6,

SUV er en forkortelse af det engelske udtryk sports utility vehicle. De første SUV’er havde masser af plads til ekstremsportsudstyr og firehjulstræk, så eventyrerne kunne nå de bedste surfstrande eller bakketoppe til paragliding. Stellet er som smurt på bilen, og den kan derfor tilbyde dig muligheden for at være sikker i frihøjder samt muligheden for en vis grad af off-roading kørsel. 

Coupé

Eksempler på Coupé: Audi TT , Mercedes E250

Denne biltype kombinerer stil, sportiness og comfort. En coupé er traditionelt udstyret med en meget stor motor, to døre og en dykkende tag. Dens design er sporty, og normalt er der kun sæder til to personer – eller med et bagsæde som er væsentligt mindre end gennemsnittet. MEN, Coupéen har ændret sig over tid, og nu fås den også i forskellige 4-dørs modeller. Hovedfokus på denne bil er dog, at den bibeholder sit sporty look. Denne bil er ideel til par, og til dem der ønsker en bil med stilfuld design, ydeevne og komfort.

Crossover - CUV

Eksempler på en Crossover: Maruti Suzuki S-Cross, Volvo S60 Cross Country, Hyundai i20 Active

En crossover er et køretøj med mekaniske dele fra en traditional bil (eks. en familiebil), og den høje kørestilling og anvendelighed fra en SUV, hvilket gør denne biltype økonomisk og behagelige at køre. Denne bil kombinere komforten fra en familiebil, højden og det praktiske fra en SUV, dette gør at mange crossovere kommer meget tæt på at tilbyde det bedste fra verdener. Denne biltype har en ideel højde til installering af børnesæder, hvilket er også grunden til, at mange børnefamilier vælger en crossover fremfor en hatchback.

MPV

Eksempler på MPV’en: Renault Captur, Ford S-MAX,

MPV står for multi-purpose vehicle – på dansk oversat til multifunktionsbil. Den kan også forkortes MUV som står for multi-utility vehicle, hvilket på dansk står for specialkøretøj. Denne bil er helt og aldeles kendt for at være et ”folkebære” køretøj. I og med at den er særligt designet til at tilbyde høj forbedret plads samt komfort. Der tilbydes tilmed siddepladser på enten 2 eller 3 rækker, og ikke at forglemme bilens store døre. Denne biltype er ideal til store familier, til dem der har brug for plads og fleksibilitet, og til dem der sætter pris på komfort.

Stationcar

Eksempler på en Stationcar: Toyota Avensis, VW Passat, Skoda Fabia

Denne biltype er særdeles praktisk. Bilen har en særlig bagklap som mere eller mindre er helt lodret. Derudover har bilen den kvalitet at bagagerummet går ud i ét med kabinen.